Tájékoztató gombás-penészes helyiségek kezeléséhez.

Gyakran elöfordul,hogy a lakás sarkaiban, bútorok mögött szürkés elszineződés,dohszag tapasztalható. Súlyosabb esetekben az egész falat,átszőhetik az Aspergilus Niger, Coniflora cerebella, vagy egyéb gomba micéliumai,melyek allergiás légzőszervi megbetegedés,Asztma ,és egyéb megbetegedések okozója lehet. A gombásodás okai a következők lehetnek:

  • 1, Panelos épületeknél a csomópontok kisebb keresztmetszetük,jobb hővezetésük /1,8-2 w.K/ miatt akár 30%-al jobban lehülnek a környezetüknél,és a belső levegő relatív páratartalma is magasabb 70%-nál szinte biztosra vehetjük, hogy kialakul a höhíd jelenség és a pára a helyiség leghidegebb pontján csapódik le. Ezt gyakran összetévesztik a beázással,pedig csak az a jelenség játszódik le mint amikor egy üveg hideg ásványvizet kiveszünk a hűtőszekrényből és a meleg szobába tesszük. A tapétázott,diszperzittel festett falak Ph értékük,magas cellulóztartalmuk révén ideális táptalajt nyújtanak a penészgomba-telepek kialakulásához,elégtelen szellőzés esetén,ha a spórák a légtérbe jutottak akár egy nap alatt is megjelenhetnek,és megfertőzik az egyébként száraz falrészt is.
  • 2, Az ablakok hermetikusan el vannak szigetelve,és mivel a vasbeton szerkezetnek nincs annyi természetes páraelnyelő képessége mint a vakolt falaknak a pára a falon fékeződik, lecsapódik.
  • 3, Helytelen lakáshasználat,szobában történő ruhaszárítás,sok szobanövény akvárium,párásító készülék, stb. Amennyiben az épület korszerűsítésekor a meglévő hagyományos ablakot hermetikusan záródó ablakra cserélik és ezzel egyetemben nem végzik el az épület utólagos hőszigetelését, a harmatpont áthelyeződik és ha eddig a pára az ablakon csapódott le most a sarkokon fog a hőhíd kialakulni .
  • 4, Behurcolt gombafertőzés.

Ez a legritkábban fordul elő,gombafertőzött fa tárgy kerül a lakásba,ezek általában farontó gombák a bútort,parkettát károsítják,képesek azt teljesen lebontani,fehérjévé alakítani. Csak időben történő felismeréskor lehet ellene védekezni. A gombásodás megszüntetésére a következő megoldások léteznek:

  • 1 .Elektromos,vagy hővel történő roncsolás,esetleg füstpatronos gombamentesités.
  • 2. Vegyszeres gombamentesítés.
  • 3. Speciális penészálló festés. / 3,f penészálló festékrendszer, Europal festékek.
  • 4. Párafaló készülék, vagy higrosztáttal ellátott ventillátor beüzemelése.
  • 5. Utólagos külső hőszigetelés,Dryvit,Austrotherm,Polialpan,stb.
  • 6. Habinjektálás , belső oldalról furatokon keresztül.

Cégünk külön megrendelésre elvégzi a szükséges méréseket Dosser, HPM, rendszerü falnedvesség-mérővel, ha szükséges, Lézervezetésü infrahőkereső műszerrel számítógépes hőtérképeket készítünk melynél centiméter pontosságra,és tizedfokra lebontva behatárolható a hőhíd, és akár belső habinjektálással is megváltoztatható a kritikus falszakasz hővezetése. Az általunk használt gombamentesítő szert az Országos Közegészségügyi Intézet 7023.47/1992. Sz. Gyakorlatilag nem mérgező kategóriába sorolta.

Vegye fel velünk a kapcsolatot!